mandag 6. mai 2013

# Uke 7


Denne uken har jeg fått et lite innblikk i hva han som er produksjonsansvarlig driver med:
Utlevering av varer etter kunders leveringsdato. Dette krever god planlegging slik at produktene vi lager kommer frem i tide. Vi prøver også å fylle opp med kaker på fryselageret i Larvik ut ifra hvor mange kaker det ser ut til at vi kommer til å selge i fremtiden. Det er det også et eget program/skjema som gjør for oss. Det tar for seg antallet kaker vi lager og hvor kort tid det tar før kakene blir solgt. Det blir jo aldri 100 % korrekt, men det er en helt grei oversikt for å se hvilke produkter som hvert fall er på vei ut.
For å være klar til en produksjon av et bestemt produkt må vi også vite at alle ingrediensene er på plass. Det blir derfor gjort en oversikt over hva som befinner seg på lageret så vi hele tiden kan ha en viss kontroll på når vi må bestille inn nye råvarer. Dette blir ført inn i skjema på dataen en gang i måneden. Når vi da bestiller opp nye råvarer må vi også stille noen krav til leverandørene, blant annet hvilke dato vi må ha bestillingen og antallet av det vi skal ha. Det er også viktig å vite om bestillingen er mottatt og godkjent av leverandørene slik at vi kan være helt sikre på at vi får det vi skal ha. Hvis vi ikke får det innen fristen når bestillingen er godkjent kan leverandøren måtte stå ansvarlig for kostnadene eller tapet av verdier som vi mister. Det er derfor viktig med en god og klar kommunikasjon. Hvis det oppstår problemer med at vi ikke har nok råvarer eller emballasje må vi prøve å finne på nødløsninger. Det er noen ting som kan løses ved hjelp at en liten ting, mens andre ganger kan det være at vi må kjøre et annet produkt enn det som egentlig var planlagt. Andre ganger kan det være at vi oppdager at det ikke strekker til med det antallet vi har av f.eks. plast emballasje eller ferdigblandet muffinsmiks, da er det viktig å sjekke opp umiddelbart om vi kan få bestilt opp noe mer før produksjonsdatoen er. Noen ganger ordner det seg, mens andre ganger må vi kanskje utsette produksjonen av akkurat det produktet litt og igjen da måtte gjøre om på produksjonsplanen.
En veldig viktig ting som man må ha god kontroll på, er alt som blir tollet. Her må det være en god oversikt slik at når tollerene kommer ca. hvert 4. år, så er alle papirene i orden og ligger fint oppi permer.
det er også en oversikt over alt som ligger på lageret i Larvik (frysekompaniet). Grønt lager er A-vare, blått lager er B-vare og rødt lager er «ikke i bruk». Det systemet jeg snakket om i stad hvor vi kan se hvilke kaker som selger bra og hvilke som er på vei ut, funker det på den måten at vi kan se antallet kaker som er på lageret og hvor mange uker eller måneder det har igjen på frysen. Det blir en slags tilregnet lagertid av det som er igjen på lageret.
 
produksjonsplanen:
-          Mye endringer
-          Oversikt 2 uker frem i tid (fortsatt endringer underveis)
-          Bernt forandrer planer, Tomas kontrollerer at alt er greit, med tanke på råvarer og emballasje.
Alt av verdier på råvarer fikk jeg se sånn kjapt, dette er noe som jeg ikke går ut med her, men alt koster!
En annen ting som er en stor del av jobben er å pushe på bestillinger som ikke har blitt godkjent eller merket mottatt (ikke fått svar).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar