onsdag 23. mai 2012

# Vedlikehold av maskiner

Det er rutiner for vedlikehold av alle maskinene i bedriften. Oversikt over hvilke maskiner som trenger vedlikehold finner man på serveren. Når man er ferdig med vedlikeholdsrunden for en maskin skriver man ned dato som man startet og sluttet prosessen. Det blir også kommentert mulige forbedringer eller andre ting som man ser snart går i stykker. Det er mekanikerne som utfører disse rundene og de blir sjekket og kontrollert av overordnede.
Jeg har selv vært med på noen vedlikeholdsrunder av maskiner. Det kommer frem på dataskjermen når en maskin trenger vedlikehold. Noen maskiner må ha vedlikehold hver måned mens andre maskiner kanskje bare hver tredje eller sjette måned. Jeg har for eksempel vært med på rutinen for sjekk av eltere. Man skal da sjekke reimer, lager, fylle fett i fettnipler og kontrollere at alt går som det skal. Det skal også sjekkes at maskinen har nok olje, her skal man også etterfylle ved behov. Ved denne sjekken jeg var med på var kjelen veldig bulkete. Det bråket derfor veldig mye fordi eltekrokene kom borti kjelen. Vi prøvde å finne ut hvor det bråket mest og hva som muligens kunne gjøres umiddelbart. Mens elteren var i gang prøvde vi å markere hvis det bulket mest ut og deretter hamre løs på kjelen med plasthammer. Dette så ut til å fungere litt, men ikke nok. Det ble seinere gjort en mer grundig service på denne elteren som jeg ikke fikk vært med på. Den ble da tatt med ned på verkstedet, fordi man helst ikke skal stå i produksjonen, spesielt ikke under produksjon av kaker. Reimer og olje så bra ut. Vi presset på nytt fett i alle fettnipler med spesielt type fett godkjent av næringsmiddelindustrien.

Litt om syrefast stål:
I produksjonen er det kun lov til å bruke syrefast stål. Det er fordi det ikke skal oppstå rust i og med at det blir laget kaker. Rustfritt stål er en jernlegering som har god motstandskraft mot korrosjon (rust) og andre kjemiske angrep. Syrefast eller syrebestandig stål inneholder foruten jern karbon og krom også en del nikkel og/eller mangan samt mindre kvantiteter av andre metaller som molybden, niob og titan. Dette er dyrt stål. Syrefast stål brukes i miljøer med større kjemiske påkjenninger, f.eks. i kasseroller, bestikk, rørdeler, rustfrie skruer og muttere, detaljer som kommer i kontakt med syrer samt deler til båter. Til knivblad bruker man imidlertid å unngå stål med nikkel, da det gjør kniven vanskeligere å slipe og beholde en skarp egg på. I stedet bruker man forskjellige typer kromstål til dette. Stållegeringer som inneholder både krom og nikkel kalles også for kromnikkelstål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar